20 JAAR AYURVEDA YOGA en DORN PRAKTIJK in Amsterdam & Breukelen

AYURVEDA Natuurgeneeskunde uit India

Ayurveda natuurgeneeskunde

Ayurveda het natuurgeneeskundige systeem uit India zien wij ayurvedisten, als het oudste gezondheidskundig en natuurgeneeskundig systeem in de wereld. Ayurveda noemt men ook wel de moeder van de natuurgeneeskunde. De Ayurveda natuurgeneeskunde uit India is naast een oosterse medische wetenschap ook een leefsysteem. Hierin spelen filosofie, sociale, ethische, het intellectuele en spirituele leven een rol. De functionele principes – die ook de basis voor het hindoeïsme vormen – zijn nog steeds levend en universeel.

De Ayurveda natuurgeneeskunde betekent dat de mens een eenheid is in zijn hele functioneren van lichaam, geest en ziel. Ayurveda is een oosters geneeskundig systeem dat net als de TCM werkt het op basis van de 5 elementenleer en energieën.

Levenskunst en kunde:

Ayurveda is een systematische benadering van gezondheidsonderhoud en geneeskunde. Daar waar de reguliere geneeskunde in Nederland niet of onvoldoende antwoord heeft op klachten kan de ayurveda therapeut je helpen bij inzicht te krijgen in wat goed voor jou kan zijn om in balans te blijven of weer in balans te komen. Ayurveda neemt in Nederland een steeds belangrijker plaats in.

Informatie over een ayurveda consult en yoga therapie bij Monique’s praktijk in Amsterdam of Breukelen kun je vinden op de pagina over Consult & Behandeling.

Ayurveda Uitleg

Dhanvantari

Dhanvantari

Dhanvantari: is de patroonheilige van de ayurveda (Dhanvantari betekent “Hij die binnen de cirkel staat van geboorte en dood”)

Ayurveda, het woord komt uit het Sanskriet en is opgebouwd uit 2 delen: ayur (afgeleid van ayus) wat zoveel betekent als leven en veda betekent kennis van of weten. Ayurveda gaat dus over de kennis van en het inzicht in het leven. kennis kun je tot je nemen door het lezen van de oude geschriften, inzicht verkrijg je door ervaring op te doen (via o.a. de zintuigen) en meditatie.

Ziekte en klachtbehandeling

Zowel lichaam, geest als ziel spelen ieder hun eigen rol in gezondheid en ziekte binnen de traditionele ayurveda natuurgeneeskunde. In geval van ziekte besteed de ayurveda therapeut daarom aandacht aan alle 3 deze aspecten om tot genezing of minimaal verbetering van de kwaliteit van het leven te komen.

Ayurveda kent nog een ander essentieel uitgangspunt en dat is dat bij de ayurveda behandeling getracht wordt de onderliggende oorzaak (lees een disbalans in energieën Vata Pitta Kapha) van de ziekte weg te halen en niet slechts de symptomen te behandelen. Hiermee verschilt de ayurvedische gezondheidsleer van de reguliere westerse geneeskunde.

De ayurveda therapeut behandelt dus de persoon in zijn huidige levensfase en seizoen naast de ziekte en symptomen. Dit kan door middel van:

Wat is er mooier dan een gezondheidssysteem dat inzicht geeft in het leven en alles zegt over de kennis van het leven!

De 3 levenskrachten in ayurvedavata pitta kapha

Alles is opgebouwd uit de 5 elementen (Mahabhuta’s) volgens de ayurveda:

aarde (Pritvi ), water(Jala), vuur(Teja), lucht(Vayu ) en ether(Akash).
Deze vijf elementen vormen de basis voor de 3 levenskrachten: Vata, Pitta, Kapha.

De mens wordt in ayurveda als een geheel beschouwd en gezien als een samenstelling van de 3 levenskrachten. Deze noemt men de doshas en vormen de basis voor de constitutie. Er zijn derhalve 3 hoofdconstituties: vata, pitta en kapha en combinaties hiervan. Samen reguleren ze elk fysiologisch proces en psychologisch gedrag, van de basis cellulaire processen tot de meest complexe biologische functies. Ayurveda zegt wanneer deze krachten zich bevinden in een staat van natuurlijk evenwicht dan werkt het immuunsysteem van het lichaam en de geest op zijn best.

VATA PITTA KAPHA

  • Vata: gesymboliseerd in het sanskriet door het principe lucht en samengesteld uit akash en vayu (ether en lucht)

kenmerken zijn: koud, bewegelijk, droog ; ligt aan de basis van circulatie, ademhaling en zenuwimpulsen.

  • Pitta: gesymboliseerd door het aspect vuur en samengesteld uit teja en jala (vuur en water)

kenmerken: warm, vloeibaar, scherp; ligt aan de basis van alle omzettingsprocessen, metabolisme.

  • Kapha: gesymboliseerd door het aspect aarde en samengesteld uit jala en pritvi. (water en aarde)

kenmerken: inertie, vast, grof, koel; ligt ten grondslag aan alles wat met samenhang, cohesie en vloeistofbalans te maken heeft.

Volgens ayurveda heeft iedereen alle de 3 doshas in verschillende combinaties in zich verenigd, waardoor ieder mens uniek is. Meestal zijn 1 of 2 doshas dominant. De leidende dosha bepaalt het uiterlijk en het innerlijk van een persoon en wordt ook wel prakriti genoemd in ayurveda. Iedereen wordt met een unieke prakriti geboren, dit is de ideale toestand, je blauwdruk. Je kunt dit enigzins vergelijken met je DNA.

Ayurvedische constitutieayurvedische typen

Het concept van constitutie staat centraal in ayurveda. De vaststelling van de constitutie van een persoon verschaft inzicht in de diepere werking van een individu. Hierdoor wordt het mogelijk om vast te stellen welke voeding, medicinale kruiden, emoties, gedachten, klimatologische aspecten, kleuren, activiteiten en dergelijke een persoon in balans kunnen houden of uit balans doen geraken (de toestand die vrikriti wordt genoemd). Ook hoe een ziekte zich ontwikkelt en hoe deze verbeterd kan worden wordt met het vaststellen van de relatieve belangrijkheid van vata, pitta of kapha duidelijk. Ook de kracht van agni het (spijs)verteringsvuur wordt onderzocht.

Iemand met een overwegend ayurvedische vata constitutie zal andere symptomen (bijv. droogte) laten zien in geval van bijvoorbeeld huidklachten dan iemand met een pitta (bijv. roodheid) of kapha(bijv. pus) constitutie. Daarom is herstellen van het doshisch evenwicht, de ayurveda behandeling van ziekte ofwel chikitsa, vanuit constitutie opzicht essentieel. Mensen waarbij vata overheerst in hun body-mind fysiologie hebben lichtheid, snelheid, flexibiliteit in bijna elk aspect van hun leven. Het vuurtype in het Sanskriet pitta genoemd kenmerkt zich door metabolisme, hitte en transformatie. Een pitta geest is altijd actief in queeste voor het leren en verteren van nieuwe dingen fysiek en mentaal. En het aarde type, in het sanskriet kapha genoemd heeft meer massa en structuur. Een kapha is over het algemeen wat gemakkelijker, verzorgender, langzamer fysiek en geestelijk, en nemen als gevolg van stress gemakkelijker aan gewicht toe.

Kapha

Kapha type

Vata type

Vata type

Pitta type

Pitta type

Voor de bepaling van de ayurvedische constitutie kunt u zelf een vragenlijst/test invullen (hier vind u een ayurveda constitutie test link) om een globaal beeld te krijgen en/of vindt er polsdiagnose en tongdiagnose, nagel-, huid- en eventueel urinediagnose plaats tijdens een consult. Bij het invullen van een ayurveda constitutie test houd je in gedachten hoe je je het grootste deel van je leven je er uitziet, denkt en voelt.

Ayurveda therapie

De behandelingen en therapieën in ayurveda zijn gericht op het herstellen en onderhouden van het lichaamseigen helings- ofwel genezingsmechanisme. Het lichaam krijgt door bijvoorbeeld het innemen van medicinale ayurvedische kruiden de impuls om weer op de juiste manier te gaan functioneren – agni het (spijs)verteringsvuur wordt geactiveerd -, deze medicijn kruiden zorgen ervoor dat de juiste verbindingen weer worden gelegd en onjuiste verbindingen worden verbroken, dat toxinen uit het lichaam worden gedreven. Ayurveda gaat ervan uit dat het lichaam/ iedere cel in het lichaam de herinnering in zich heeft van hoe hij juist moet functioneren en weet dus als de goede verbindingen weer zijn gelegd hoe het verder moet.

Klachtbehandeling

Welke klachten worden o.a. behandeld met behulp van ayurveda therapie: hoofdpijnen/migraine, vrouwenklachten als PMS/ overgangsklachten/ overmatige of te weinig bloeding, reumatische artritis aandoeningen, nekklachten (whiplash) & rugpijn, oogproblemen, huidaandoeningen, hoge bloeddruk, hyperventilatie verstoringen in de spijsvertering (darmklachten, obstipatie, constipatie, diaree, spastische darm), alle stress en oververmoeidheid, burn out, overspannen zijn gerelateerde klachten, ademhalingsstoornissen, RSI/CANS.
Ayurveda resultaten:

Laat je informeren en inspireren door de verhalen van cliënten en hoe de ayurveda hen geholpen heeft met het oplossen van hoofdpijn, burnout – overspannenheid, hyperventilatie, nekklachten, whiplash, rugpijn en oogproblemen.

Preventie in Ayurveda

Preventie is de basis in de Ayurveda. Voorkomen blijft nog altijd beter dan genezen. De Natuurgeneeskunde Ayurveda is bij uitstek een gezondheidssysteem dat is gericht op preventie middels voeding en leefstijl. Ayurveda biedt vele mogelijkheden om met behulp van kennis over de types Vata Pitta en Kapha, je leefstijl en voeding precies op jouzelf af te stemmen. Je blijft hierdoor gemakkelijker gezond. Ook door middel van periodieke ayurveda wellness behandelingen kun je zorgen dat jij je lekker in je vel voelt.

Preventie: ben je niet ziek of heb je geen specifieke klachten? Maar ben je wel geïnteresseerd in welk type je bent, welke leefwijze en eetgewoonten voor jou goed zouden kunnen zijn om in balans te blijven? Dan kunt je bij mij terecht voor een kennismakingsconsult met de ayurveda (ayurveda test /vragenlijst kun je al vantevoren doen). Hierin gaan we in op wie je bent. Dit is een vertaling naar ayurvedische termen als Vata, Pitta en Kapha. We kijken zowel fysiek als mentaal en emotioneel. Je kunt een ayurveda consult ook in combinatie doen met een ayurvedische massage of shirodhara.

Mijn favoriete hindoegoden:

Ganesh, god van wijsheid en het overwinnen van obstakels. Mantra: Jaya Ganesha 3x Pahimam; Shri Ganesha 3x Rakshaman

Ganesh, god van wijsheid en het overwinnen van obstakels.Mantra: Jaya Ganesha 3x Pahimam; Shri Ganesha 3x Rakshaman

Hanuman, de koning van de Apen, trouwe dienaar van Ram

Hanuman, de koning van de Apen, trouwe dienaar van Ram

spadreams