20 JAAR AYURVEDA YOGA en DORN PRAKTIJK in Amsterdam & Breukelen

Ayurveda – Yoga voeding en leefstijl voor:

 • 3 dosha: vata pitta kapha en
 • 3 guna: satva rajas tamas

  ayurveda 6 smaken

Ayurveda Voeding en leefstijl, diet and lifestyle.  In ayurveda zijn dit de belangrijke aspecten voor het gezond blijven en helpen bij genezen van klachten.  Denk hierbij aan:

 • alle maag en darm gerelateerde aandoeningen zoals: obstipatie /constipatie / diarree / winderigheid /opgeblazen gevoel na het eten/ buikkrampen/ ziekte van Crohn / prikkelbaardarmsyndroom
 • je mentale welzijn: lekker in je vel zitten of de kwaliteit van je leven verbeteren
 • psycho-somatische klachten
 • afvallen/gewichtsverlies

Levensmiddel = Nutrition

De ayurvedische visie t.a.v. voeding en leefstijl blijft dezelfde. In tegenstelling tot de huidige westerse maatschappij waar er steeds weer nieuwe diëten bedacht worden. De ayurveda visie is namelijk gebaseerd op het fundamentele principe dat alles – de mens, de omgeving en de voeding – in het leven is opgebouwd uit de vijf natuur elementen. Dit zijn aarde, water, vuur, lucht en ether. Ze komen samen in de 3 bio-energieën vata pitta en kapha. Het is dus van belang om te weten welke elementen bij jou dominant zijn en welke eventueel uit balans zijn.

Tevens is je levensfase (kapha- kind zijn, pitta – volwassenheid, vata – senioren) belangrijk. Ook het seizoen en je geografische verblijfplaats spelen een belangrijke rol in ayurveda. Al deze aspecten bepalen voor een groot deel welke voeding en drank je wel en beter niet kunt eten & drinken.

Iedere mens (en wezen) heeft voeding nodig om zichzelf in leven te houden en om al die processen in het lichaam en de geest goed te laten verlopen. Daarom zou je het ook i.p.v. voeding kunnen hebben over “levensmiddelen“. Voeding als middel tot leven.

Ayurveda zegt: voeding is je medicijn.

Ook van belang in de ayurvedische voedingsleer is dat de levensmiddelen 6 smaken rijk moeten zijn. Zoet, zuur, zout, bitter, scherp en wrang. Dit is nodig om alle weefsels (van plasma tot ovum) van de juiste bouwstoffen te kunnen voorzien. Bij het bepalen van de hoeveelheid voeding van een specifieke smaak is de constitutie en de eventuele disbalans van belang. Bedenk dus dat het structureel weglaten van een smaak, bijv. zoutloos eten op termijn voor een probleem kan zorgen. Zowel in bepaalde weefselstructuren als allerlei klachten kan het veroorzaken.ayurvdische soep pompoen wortel

Een voorbeeld: iemand met een hoofdzakelijk kapha constitutie zal voorzichtig moeten zijn met voedingsmiddelen die veel water en aarde elementen (de zoete smaak) bevatten. Dit is omdat het kaphatype ook meer van de elementen aarde en water bezit. Een overmaat van gelijksoortige elementen kan een disbalans veroorzaken, die uiteindelijk kan leiden tot ziekte. Denk hierbij aan overgewicht of obesitas.

Manier van eten:

Daarnaast is de manier waarop je eet, aan tafel of achter de computer of tv, zittend of staand, rustig en goed gekauwd of snel, essentieel voor de opname en goede stofwisseling. Hierdoor kunnen spijsverteringsklachten ontstaan of voorkomen worden. Een juist dieet op de juiste manier genuttigd kan ondersteunend werken bij het oplossen van allerlei ziektes en klachten.

Algemene ayurveda voeding adviezen voor vata pitta en kapha

ayurvedapraktijk logo– maaltijd moet altijd 6 smaken rijk zijn, bij disbalans van Vata Pitta Kapha kun je 1 of meerdere smaken benadrukken in je voeding.

ayurvedapraktijk logo– Eet zittend, kauw goed, wandel 15-20 min na je warme maaltijd

ayurvedapraktijk logo– vul de maag voor 1/3 met voeding- 1/3 met vocht- 1/3 leeg

ayurvedapraktijk logo– eet zoveel als je in 2 handen tegen elkaar gevouwen als kommetjes kunt vullen

ayurvedapraktijk logo– eet fruit gescheiden van of ½ uur voor je maaltijd

ayurvedapraktijk logo– eet en drink producten van dezelfde temperatuur

ayurvedapraktijk logo– het is niet alleen belangrijk wat je eet (biologisch, ecologisch) maar ook hoe je eet, hoeveel je eet en wanneer je eet!

Voeding en Leefwijze:

Adem doet leven. Zuurstof is eveneens voeding voor lichaam en geest. Een juiste ademhaling zorgt voor ontspanning in het hoofd, ontspanning in de spijsvertering. Regelmatig doen van ademhalingsoefeningen helpt het lichaam en de geest.ayurvedisch groenten verbouwen

Ook een goede nachtrust voedt je lichaam en je geest met nieuwe energie om de volgende dag weer fit te beginnen. In de dag- en nachtritmes komen eveneens de 3 bio-energieën aan de orde, 2 maal per dag is vata, vervolgens kapha en daarna pitta dominant in de natuur. En dat kun je merken aan de kwaliteit van de energie op dat moment in de lucht en in je eigen lijf. En slapen overdag, een powernap van maximaal 30 minuten kan je helemaal oppeppen, maar langer kan leiden tot gewichtsproblemen.

Meer weten:

Wil je meer weten over hoe je de ayurveda zienswijze kan leren toepassen:

 • op jouw voedingpatroon en leefstijl of
 • bij overgewicht of
 • bij maagdarmkanaal klachten (oprispingen, winderigheid, krampen, diarree, spastische darm, constipatie, obstipatie ea)?

Maak een afspraak voor een voeding- en leefstijlconsult via mijn mobielnummer of emailadres, zie praktijkpagina.

Foto: gember, zingiber officinalis een bijzonder kruid bij veel maag en darm klachten