20 JAAR AYURVEDA YOGA en DORN PRAKTIJK in Amsterdam & Breukelen

Ayurvedische behandelingen :

De Ayurveda kent vele behandelingen zoals:

 1. Nasya
 2. Pancha Karma
 3. Virechana
 4. Vastenkuur
 5. Stoombehandeling
 6. Yogatherapie
 7. Focussen & innerlijke conflicten
 8. Ayurvedische Massage
 9. Shirodhara
 10. Karnapoorana
 11. Bastis

nasya neusdruppelsAyurvedisch consult

Een ayurveda consult (intake) gaat altijd vooraf aan de ayurvedische therapie om de ayurvedische behandeling op jou als cliënt af te stemmen.

Als onderdeel van onderstaande ayurveda behandelingen worden dan tevens medicijn kruidencomplexen en dieet (lees voeding) richtlijnen aangeraden, bepaalde yoga oefeningen zoals mudra’s, asana’s, ademhalingsoefeningen en meditatie. Veel van onderstaande ayurvedische behandelingen maken deel uit van de pancha karma behandeling. Deze ayurvedische behandelingen kunnen echter ook als therapie op zichzelf staan.

Een aantal van de onderstaande ayurvedische behandelingen kunnen ook als zogenaamde “wellness” behandeling ervaren worden (en komen dan niet in aanmerking voor vergoeding). Je kunt de ayurveda & yoga prijslijst vinden op de website. Ayurvedische consulten en behandelingen worden door veel verzekeraars (deels) vergoed, wanneer je voor natuurgeneeskundige/oosterse geneeskunde behandeling bent verzekerd.

Veel ayurveda consulten en behandelingen zijn een combinatie van lichaamsgerichte en psycho sociale  en emotie behandelingen. Daarbij maak ik veelal gebruik van olie en kruiden. Deze behandelingen hebben daarom een totaal effect op de persoon. Op lichaam, geest en ziel. Het doel is om zowel fysiek, emotioneel, geestelijk en spiritueel de kwaliteit van het leven te verbeteren. En te helpen bij het stimuleren van het zelfgenezend vermogen. Te komen tot WelZijn.oogbehandeling netra

Pancha Karma: meervoudige reinigingstherapie

Meerdere ayurvedische behandelingen worden tijdens de pancha karma toegepast om lichaam en geest te reinigen en balanceren. Onder begeleiding kun je aan het eind van ieder seizoen of op enig ander gewenst tijdstip preventief een ayurveda reinigingskuur / pancha karma doen. Deze reinigingskuur pancha karma neemt meerdere dagen in beslag. Tijdens een ayurveda consult wordt het persoonlijke pancha karma programma besproken. Een complete ayurvedische reinigingskuur – pancha karma bestaat uit:

1. een ayurvedisch consult,

2. een aantal dagen thuis voorbereiden,basti

3. een aantal dagen ayurvedische massage/abhyanga+ swedan / stoombad, 1 of meer dagen shirodhara (reinigen van de geest),  virechana (kapha en pitta) en of  basti (vata), 1 of meer dagen nasya (prana stroom activeren)

4. voeding en leefstijl advies, yoga therapie

Oliebehandeling rugpijn e.a. gewrichten: Gati Basti

Ayurvedische behandeling bestaat uit het maken van een dam en het volgieten en verversen met warme medicinale (kruiden)olie, licht inmasseren. Minimaal aantal behandelingen 5. Na de behandeling kan een speciale ayurvedische massage van de rug en de buik plaatsvinden.

Tijdsduur: ongeveer een half uur.

KNO Neus, keel, oor, oog, sinusreiniging:

NASYA

Ayurvedische behandeling van KNO klachten bestaat uit het druppelen van enkele druppels medicijn kruidenolie/-ghee in ieder neusgat. Deze druppels worden stevig naar binnen gesnoven, waarna een lichte ayurvedische hoofd massage plaats vindt, marma massage / therapie en eventueel wordt gestoomd. Deze ayurveda behandeling is geschikt voor vele klachten van het hoofd, de zintuigen, hoofdpijn, migraine, sinusitus, tinnitus ea. Zie ook het artikel in Nieuwsbrief 2.

Tijdsduur: half uur

NETRA BASTI

Netra basti is een oogbad. Het is een ayurvedische behandeling voor diverse oogaandoeningen. Hiermee komt rust en reiniging van de ogen en de sinussen tot stand.

KARNAPURANA/oorkaarsen

Oordruppelen van enkele druppels medicijn kruidenolie/-ghee in ieder oor voor het ayurvedisch behandelen van oren en gehoor klachten.

Of gebruik van oorkaarsen voor het ayurvedisch behandelen van oor en gehoor klachten.

Tevens vindt een marma hoofdmassage plaats voor goede opname en reiniging.

Ayurvedische darmreiniging m.b.v. laxatie: Virechana

Deze ayurvedische behandeling bestaat uit het reinigen van het maagdarmkanaal middels orale inname van speciaal daarvoor bestemde kruiden(olie) om een intensieve laxatie (ofwel purgatie) te realiseren. De inname kan in de praktijk of thuis geschieden, in uw eigen omgeving kunt u de therapie afmaken. Ook maakt het geven van een persoonlijk toegepast voedingsadvies voor de voorafgaande en opvolgende dagen deel uit van de ayurveda therapie. Geschikt voor m.n. mensen met een Pitta en/of Kapha constitutie en Pitta ( bijv. huidklachten) en/of Kapha (bijv. overgewicht obesitas) klachten.

Ayurveda Zweettherapie: Swedana

Ter verdere ontgifting en voor een diepgaand effect van de ayurvedische olie massage (abhyanga) of pindasweda kan er gestoomd worden in een zweetkist met warme (kruiden) stoom. Afhankelijk van de constitutie van de persoon wordt er gedurende 8 tot 15 minuten gestoomd. Deze zweettherapie wordt al sinds mensenheugenis ingezet in de ayurveda geneeswijze voor het verbeteren van de gezondheid en het creëren van een gevoel van welzijn. Het ontspant de huid en interne organen, stimuleert de bloedcirculatie en het metabolisme en maakt toxinen/ afvalstoffen vloeibaar zodat deze verwijderd worden uit het lichaam. Enkele voordelen van een ayurvedische stoombehandeling op een rijtje:
* Ontspant vermoeide en pijnlijke spieren
* Verlicht gewrichtspijnen
* Verbetert de circulatie
* Verbrandt calorieën (derhalve zeer geschikt als programma onderdeel voor behandeling van overgewicht)
* Houdt de huid gezond
* Verbetert lichaamsbalans
* (Tijdelijke) verlichting van verkoudheid, artritis en reuma
* Verlicht stijfheid en ontspant het lichaam
* Helpt om beter te slapen en verdrijft vermoeidheid
* Verbetert lichamelijke gezondheid en fitheid

Ayurveda Warmtebehandeling: Lepa en plaatselijke Swedana

In geval van pijn klachten (rugpijn, nekklachten) kunnen speciale ayurvedische warmte behandelingen gegeven worden. Dit kan tijdens of na de ayurvedische massage plaatsvinden.

Ayurveda Vastenkuur

 • Een ayurvedische vastenkuur kun je doen aan het eind van de winter/begin voorjaar of aan het eind van de zomer/begin herfst wanneer je geen chronische klachten hebt. In geval van de wens om af te vallen en overgewicht (obesitas) is het mogelijk om ook door het jaar heen een ayurveda vastenkuur te volgen. Tijdens een ayurvedisch consult wordt het programma besproken.

Yogatherapie / Ayurvedische Yoga:

ayurvedische yoga therapie

Ayurvedische behandeling met behulp van yoga behoort ook tot de mogelijkheden. Tegenwoordig aangeduid met de term ayurvedische yoga of yoga therapie. Ik geef op individuele basis specifieke adviezen en we doen oefeningen zoals ademhalingsoefeningen /pranayama, meditatie en fysieke houdingen / asanas om de klachten te helpen opheffen. Yogatherapie kan gegeven worden bijvoorbeeld in het geval van hyperventilatie, spijsverteringsklachten, rugpijn en nekklachten, overgewicht, psychische klachten en RSI voor volwassenen. Daarnaast zet ik yogatherapie ook in voor kinderen met concentratieproblemen en hele drukke kinderen ADHD. Veelal geef ik yogatherapie in combinatie met ayurvedische (dieet)adviezen, behandeling en medicijn kruiden complexen.

Focussen en Innerlijke conflicten – gesprekstherapie

Focussen dient ter ondersteuning van de ayurvedische therapie. Het helpt bijvoorbeeld bij het opsporen en oplossen van psychische/psycho- sociale en emotionele oorzaken van klachten.

Kruidenstempelmassage/Pindasweda