20 JAAR AYURVEDA YOGA en DORN PRAKTIJK in Amsterdam & Breukelen

Ayurvedische massage – Abhyangaayurveda marma therapie

Ayurvedische massage noemen we ookwel Abhyanga. Dit is één van dé behandelvormen van de natuurgeneeskunde Ayurveda.  Zowel curatief als preventief zet ik het in. Het is een weldadige massage met warme kruiden oliën die het lichaam en de geest voedt en reinigt.

Om een disbalans te corrigeren vindt ayurvedische olie massage plaats als:

 • onderdeel van een pancha karma behandeling (= reinigingskuur)
 • enkelvoudige therapie en onderdeel van een behandelplan

Preventief versterkt de ayurvedische oliemassage het immuunsysteem en geeft een gevoel van welzijn. Dit is ongelijk aan een wellness behandeling. Die laatste komt niet in aanmerking voor vergoeding tot nu toe.

De ayurvedische massage draagt onder andere bij aan:massagetafel

 • het activeren van het lymfesysteem en de bloedsomloop
 • het bestrijden van stress, vermoeidheid en slapeloosheid
 • de bewustwording van het lichaam
 • verlichting van de spierspanning
 • herstel van vitaliteit van lichaam en geest

Ayurveda massage behandelingen &

Ayurvedische therapeutische marma kundalini massage:

ayurvedische marma massage

ayurvedische-massage

Bij de ayurvedische therapeutische marma kundalini massage besteed ik extra aandacht aan de eventuele blokkades in energiepunten (marma’s) en energiekanalen (nadi’s). Dit kan een hele ayurvedische lichaamsmassage zijn of een deelmassage. Er is specifieke aandacht voor de mentaal en emotionele klachten en vastzittende spieren, stijve nek, pijn in rug, armen en of benen. Bij deze massagevorm wordt ook vaak met andere specifieke olie gewerkt op de klacht. Ook worden de bewegingen vaker herhaald om de olie dieper in het lichaam te brengen. Ayurvedische massagetherapie is meer dan het masseren van spieren, pezen en gewrichten. Het geeft je de mogelijkheid om naar jezelf te kijken en jezelf te ervaren. De ayurvedische massage therapie kan deuren openen. Het kan een reis zijn, waardoor je je bewuster wordt van wat er zich in je afspeelt op fysiek, psychisch en emotioneel niveau. Het kan een aanzet zijn tot verandering. Een ayurvedische therapeutische massage wordt altijd vooraf gegaan door een (deel)consult of minimaal een vragenlijst.

Ook rugpijn en nekklachten (whiplash), reuma en rsi zijn goed te bestrijden met de ayurveda therapeutische (marma) massage. Het is een massage die zowel lichaam als geest balanceert en je terugbrengt bij jezelf. Allerlei psychische klachten kunnen dus met een ayurvedisch massage behandel programma in combinatie met bijv. shirodhara, kruidentherapie en yogatherapie goed aangepakt worden.

Tijdsduur volledige therapeutische lichaamsmassage: van 1 uur – 75 min (kostprijs vanaf zie pagina over prijzen)
Tijdsduur therapeutische deelmassage: ongeveer 30 tot 40 minuten (kostprijs vanaf zie pagina over prijzen)

Therapeutische ayurveda massage met kruidenstempels/ rijstbundels & kruidenolieayurvedische kruidenstempels

Bij de therapeutische ayurvedische massage met behulp van kruidenstempels/rijstbundels (pindasweda),  gebruik ik een katoenen doek gevuld met speciale rijst en/of kruiden die in de warme olie wordt gedrenkt om het lichaam heel licht te masseren en te tamponeren. Deze ayurvedische behandeling is met name geschikt voor gewrichts- en spier- en reumatische aandoeningen. De ayurveda massage wordt altijd vooraf gegaan door een consult om specifieke afspraken te kunnen maken over behandeling en behandelduur.
Tijdsduur kruidenstempel /rijstbundel massage/ pindasweda: ongeveer een ruim uur (prijzen)

Ayurvedische ontspanningsmassage

Ayurvedische ontspanningsmassage (preventief / wellness) is een volledige massage van het lichaamayurvedische massage. Bij deze ayurveda massage wordt gewerkt met een combinatie van basisolieen en/of kruidenolie.

De ayurvedische ontspanningsmassage is geschikt voor iedereen, van ouderen tot baby’s, van volwassenen tot kinderen. In feite zou het goed zijn voor iedereen om met regelmaat, eenmaal per (2) maand(en) een massage te ondergaan. Zo kun je beter volledig fysiek, emotioneel en mentaal  ontspannen. Op deze manier behoudt je beter je energie voor de vele dagelijkse activiteiten en voorkom je uitputting.

Ayurvedische ontspanningsmassage is dé anti-stress behandeling, dé wellness behandeling en dé behandeling om eindelijk te onthaasten.

Ook mogelijk met massagebon.nl

Tijdsduur volledige ayurvedische wellness / ontspanningsmassage: ongeveer 60 min. (komt alleen in aanmerking voor rekening natuurgeneeskundige behandeling indien vooraf gegaan door een (deel)consult.)

Ayurveda deelmassages

Een ayurvedische deel massage:

 • de rug & nek (upanahasweda, vitaliserende of kundalini rugmassage),
 • het hoofd & gelaat (Mukabhyanga),
 • de buik (udarabhyanga),
 • de voeten & onderbenen (padabhyanga).

Hoofdmassage: deze vindt over het algemeen zittend plaats. Het bestaat uit massage van hoofd, nek, schouders, sleutelbeengebied en behandeling van marmapunten. Een schikte olie is Brahmi taila of Bringraj.
Tijdsduur deelmassage: 30 minuten

Extra effect: Swedana – Ayurvedisch Stoombad

Door na de ayurvedische ontspanningsmassage of therapeutische massage een stoombad of swedana te nemen worden de afvalstoffen vloeibaar gemaakt en gemakkelijker uitgescheiden. Een stoombad heeft een diepe ontspannende werking. In sommige gevallen van kapha en vata klachten wordt deze swedana aangeraden en maakt dit standaard onderdeel uit van de ayurvedische behandeling.

Ayurveda Massage Behandeling – Abhyanga:

In principe vindt ayurvedische massage plaats met kruidenolie gebaseerd op sesamolie. Er zijn echter ook andere basisoliën zoals kokosolie, mosterdolie, olijfolie, castorolie of ghee (geklaarde boter) waar al dan niet kruiden in verwerkt zijn om een specifieke uitwerking te realiseren. In sommige gevallen (kapha type) kan met droge kruiden of een zijde handschoen (garshan) gemasseerd worden. Afhankelijk van persoonlijke factoren en klachten kan een bepaalde kruidenolie of samenstelling van medicinale kruiden- of basisoliën gebruikt worden. In een enkel geval gebruik ik een etherische olie tijdens de ayurvedische massage.

De ayurvedische massage kenmerkt zich door het feit dat er rekening wordt gehouden met de constitutie van de persoon en zijn/haar specifieke klachten en eventuele pijn in de vorm van specifieke grepen, het uitoefenen van meer of minder druk en de kruidenolie die gebruikt wordt. Iemand met een overwegend vata constitutie (lucht) zal minder stevig behandeld worden dan iemand met een kapha constitutie (aarde). Omdat vata gekenmerkt wordt door licht, droogte, minder materie zal de olie ook die kenmerken hebben die zorgen dat deze wat dunnere drogere huid gevoed en beschermd wordt. Tijdens de volledige ayurvedische massage worden zowel de benen en de romp aan voor en achterzijde en het hoofd gemasseerd. In een therapeutische massage wordt ook het hele lichaam gemasseerd en meer gewerkt met de marmapunten en de nadi’s en het lokaliseren en verwijderen van blokkades hierin.
Wat doet een ayurvedische massage?

Het effect van een ayurvedische massage betreft zowel het reinigen, ontspannen, voeden en balanceren van het fysieke lichaam, de emotionele toestand als de geest. Het brengt lichaam en geest dichter bij elkaar en stimuleert het zelfregulerend/zelfherstellend vermogen van het lichaam.

Het onderscheid tussen een westerse (en ook aantal oosterse massagevormen) en ayurvedische massage is het gebruik van een ruime hoeveelheid warme kruidenolie of basisolie. De kruidenolie heeft een smerende en medicinale werking. De oliemassage noemt men in ayurveda ook wel abhyanga. Een ander onderscheid is dat de abhyanga zich niet richt op spieren ontspannen, maar op het herstellen van energetisch evenwicht. Abhyanga is dus het inolien van het lichaam en geen massage in de klassieke zin.

Er bestaan meerdere ayurvedische massage technieken voor het opbrengen en inmasseren van de kruidenolie. Hierbij kun je denken aan diverse massage handgrepen, wrijfrichtingen, activerende bewegingen en lokale behandeling. De behandeling van marma’s (energiepunten) en nadi’s (energiebanen) is een aparte techniek die met name in Zuid-India (Kerala) wordt aangeleerd en gebruikt. Ook kan gebruik gemaakt worden van zogenaamde attributen zoals hotstones en kruidenstempels en rijstbundels.

In de afgelopen 15 jaar heb ik mij verdiept in de verschillende ayurveda massage technieken en kruidenoliën. Zowel in Nederland als in India, Duitsland, UK en SriLanka heb ik opleidingen en trainingen in ayurveda massage uit Noord- en Zuid-India en Sri Lanka gevolgd. Voor de inolie behandeling, ayurvedische ontspanningsmassage werk ik met name op basis van de Noord-Indiaase en Sri lanka methoden. Voor de abhyanga, de ayurveda massagebehandeling van specifieke klachten maak ik gebruik van een combinatie van Noord- en Zuid-Indiaase marma/energiepunt-energiebaan(massage) technieken. De patiënt en diens klacht(en) zijn bepalend voor het gebruik van de ayurveda massage techniek en de soort(en) kruidenolie.

Ayurvedische Massage Voor Wie? Massage voor Wat?

De ayurveda massage is rustgevend en zorgt voor opheffen van blokkades, loskomen van emoties, verbetering van de gemoedstoestand, meer zelfinzicht, verdieping van je innerlijke wereld. Ayurveda massage ofwel het inolien van het lichaamheeft een directe invloed op de 7 dhatus (weefsels), die geolied worden: spieren, pezen, gewrichten, banden, huid (tvak), bloed en bot maar ook op de organen zoals blaas en darmen.

Naast massage kun je jezelf als een vorm van dagelijkse routine ook oliën, d.i. zonder veel druk/wrijving aanbrengen van olie (sesam bijv. is neutraal en bruikbaar voor iedereen) op de huid (niet in het gezicht). Met name voor ouderen is dit heel geschikt, maar ook voor vata type mensen en in het koude seizoen.

Aangeraden wordt om na de ayurveda massage het rustig aan te doen en wat meer water te drinken om afvalstoffen sneller af te voeren. De olie laat je intrekken en douchen doe je alleen met warm water. Zeep hoef je pas de volgende dag te gebruiken indien je daar behoefte aan hebt.

Wat kan ayurvedische massage therapie betekenen. Dit zegt de Rigveda, een van de oude ayurvedische geschriften erover. Prachtig.

Rig Veda

Ayam me hasto Bhagavan Mijn hand is als de goddelijke kracht

Ayam me bhagavattavah Van Oneindige zaligheid is mijn hand

Ayam me visvabheshajah Deze hand kent alle genezende geheimen

Ayam shivabhimarshanah Het maakt heel met haar zachte aanraking

Rasayana Ayurvedische Verjongingsbehandeling en vitaliteitsbehandeling

Ayurveda massage / abhyanga in combinatie met swedana / stoombehandeling en shirodhara (continue oliestroom op het hoofd) heeft wanneer je dit met een minimaal aantal (3) behandelingen direct achter elkaar ondergaat een verjongend effect op lichaam en geest. Je voelt je weer helemaal ontspannen en opgeladen. De vitaliteit van lichaam en geest worden hersteld met deze speciale rasayana behandeling.

Ayurvedische massage Cadeaubon

Geef ook eens een ayurvedische ontspanningsmassage cadeau! Je kunt een cadeaubon bij mij kopen voor een deelmassage(prijzen)of volledige lichaamsmassage (prijzen) plus stoombad (prijzen) of plus shirodhara (prijzen). Zelf meenemen badlaken, of badlaken huren (2,50€)

Indien verstuurd per post : +verzendkosten (rekeningnummer per telefoon/mail op te vragen)

Ook mogelijk met massagebon.nl . (indien je constitutiebepaling wenst enof klachtenbehandeling dan kan dat, maar altijd vooraf in overleg en massagetijd is ingeperkt of indien gewenst aanvullende vergoeding)