15 JAAR AYURVEDA YOGA en DORN PRAKTIJK in Amsterdam & Breukelen

Ayurvedische massage – Abhyangaayurveda marma therapie

Ayurvedische massage – Abhyanga zet ik zowel curatief als preventief in. Om een disbalans te corrigeren vindt ayurvedische olie massage plaats als onderdeel van een pancha karma behandeling (= reinigingskuur) of als enkelvoudige therapie. Ayurvedische massage is een van dé behandelvormen van de natuurgeneeskunde Ayurveda. Preventief versterkt de ayurvedische oliemassage het immuunsysteem en geeft een gevoel van welzijn (wellness behandeling).

De ayurvedische massage draagt onder andere bij aan:massagetafel

het activeren van het lymfesysteem en de bloedsomloop
het bestrijden van stress, vermoeidheid en slapeloosheid
de bewustwording van het lichaam
verlichting van de spierspanning
herstel van vitaliteit van lichaam en geest

Ayurveda massage behandelingen

Ayurvedische therapeutische marma kundalini massage:

ayurvedische marma massage

ayurvedische-massage

Bij de ayurvedische therapeutische marma kundalini massage besteed ik extra aandacht aan de eventuele blokkades in energiepunten (marma’s) en energiekanalen (nadi’s). Dit kan een hele ayurvedische lichaamsmassage zijn of een deelmassage. Er is specifieke aandacht voor de klachten, zoals vastzittende spieren, stijve nek, pijn in rug, armen en of benen. Bij deze massagevorm wordt ook vaak met meer olie gewerkt, specifieke olie toegepast op de klacht en worden de bewegingen vaker herhaald om de olie dieper in het lichaam te brengen. Ayurvedische massagetherapie is meer dan het masseren van spieren, pezen en gewrichten. Het geeft je de mogelijkheid om naar jezelf te kijken en jezelf te ervaren. De ayurvedische massage therapie kan deuren openen, een reis zijn, waardoor je je bewuster wordt van wat er zich in je afspeelt op fysiek, psychisch en emotioneel niveau. Het kan een aanzet zijn tot verandering.  Een ayurvedische therapeutische massage wordt altijd vooraf gegaan door een (deel)consult.

Tijdsduur volledige therapeutische lichaamsmassage: van 1 tot anderhalf uur
Tijdsduur therapeutische deelmassage: ongeveer 30 tot 40 minuten

Therapeutische ayurveda massage met kruidenstempels/ rijstbundels & kruidenolieayurvedische kruidenstempels

Therapeutische ayurvedische massage met behulp van kruidenstempels/rijstbundels (pindasweda), hierbij gebruik ik een katoenen doek gevuld met speciale rijst en/of kruiden die in de warme olie wordt gedrenkt om het lichaam heel licht te masseren en te tamponeren (deze ayurvedische behandeling is met name geschikt voor gewrichts- en spier- en reumatische aandoeningen). Deze ayurveda massage wordt altijd vooraf gegaan door een consult om specifieke afspraken te kunnen maken over behandeling en behandelduur.
Tijdsduur kruidenstempel /rijstbundel massage/ pindasweda: ongeveer een ruim uur (prijzen)

Ayurvedische ontspanningsmassage

Ayurvedische ontspanningsmassage (preventief / wellness) is een volledige massage van het lichaamayurvedische massage. Bij deze ayurveda massage wordt gewerkt met een combinatie van basisolieen en/of kruidenolie.

De ayurvedische ontspanningsmassage is geschikt voor iedereen, van ouderen tot baby’s, van volwassenen tot kinderen. In feite zou het goed zijn voor iedereen om eenmaal per week doch minstens regelmatig een massage te ondergaan om volledig fysiek en mentaal te ontspannen. Op deze manier behoudt je beter je energie voor de vele dagelijkse activiteiten en voorkom je uitputting.

Ayurvedische ontspanningsmassage is dé anti-stress behandeling, dé wellness behandeling en dé behandeling om eindelijk te onthaasten. Ook rugpijn en nekklachten (whiplash), reuma en rsi zijn goed te bestrijden met de ayurveda therapeutische (marma) massage. Het is een massage die zowel lichaam als geest balanceert en je terugbrengt bij jezelf. Allerlei psychische klachten kunnen dus met een ayurvedisch massage behandel programma in combinatie met bijv. shirodhara, kruidentherapie en yogatherapie goed aangepakt worden.
Tijdsduur volledige ayurvedische wellness / ontspanningsmassage: ongeveer 60 min. (komt alleen in aanmerking voor rekening natuurgeneeskundige behandeling indien vooraf gegaan door een (deel)consult.)

Ayurveda deelmassages

Een ayurvedische deel massage kan betrekking hebben op de rug & nek (upanahasweda, vitaliserende of kundalini rugmassage), het hoofd & gelaat (Mukabhyanga), de buik (udarabhyanga), de voeten & onderbenen (padabhyanga).
Tijdsduur deelmassage: 30 minuten

Extra effect: Swedana – Ayurvedisch Stoombad

Door na de ayurvedische ontspanningsmassage of therapeutische massage een stoombad of swedana te nemen worden de afvalstoffen vloeibaar gemaakt en gemakkelijker uitgescheiden. Een stoombad heeft een diepe ontspannende werking. In sommige gevallen van kapha en vata klachten wordt deze swedana aangeraden en maakt dit standaard onderdeel uit van de ayurvedische behandeling.

Ayurveda Massage Behandeling – Abhyanga:

In principe vindt ayurvedische massage plaats met kruidenolie gebaseerd op sesamolie. Er zijn echter ook andere basisoliën zoals kokosolie, mosterdolie, olijfolie, castorolie of ghee (geklaarde boter) waar al dan niet kruiden in verwerkt zijn om een specifieke uitwerking te realiseren. In sommige gevallen (kapha type) kan met droge kruiden of een zijde handschoen (garshan) gemasseerd worden. Afhankelijk van persoonlijke factoren en klachten kan een bepaalde kruidenolie of samenstelling van medicinale kruiden- of basisoliën gebruikt worden.

De ayurvedische massage kenmerkt zich door het feit dat er rekening wordt gehouden met de constitutie van de persoon en zijn/haar specifieke klachten en eventuele pijn in de vorm van specifieke grepen, het uitoefenen van meer of minder druk en de kruidenolie die gebruikt wordt. Iemand met een overwegend vata constitutie (lucht) zal minder stevig behandeld worden dan iemand met een kapha constitutie (aarde). Omdat vata gekenmerkt wordt door licht, droogte, minder materie zal de olie ook die kenmerken hebben die zorgen dat deze wat dunnere drogere huid gevoed en beschermd wordt. Tijdens de volledige ayurvedische massage worden zowel de benen en de romp aan voor en achterzijde en het hoofd gemasseerd. In een therapeutische massage wordt ook het hele lichaam gemasseerd en meer gewerkt met de marmapunten en de nadi’s en het lokaliseren en verwijderen van blokkades hierin.
Wat doet een ayurvedische massage?

Het effect van een ayurvedische massage betreft zowel het reinigen, ontspannen, voeden en balanceren van het fysieke lichaam, de emotionele toestand als de geest. Het brengt lichaam en geest dichter bij elkaar en stimuleert het zelfregulerend/zelfherstellend vermogen van het lichaam.

Het onderscheid tussen een westerse (en ook aantal oosterse massagevormen) en ayurvedische massage is het gebruik van een ruime hoeveelheid warme kruidenolie of basisolie. De kruidenolie heeft een smerende en medicinale werking. De oliemassage noemt men in ayurveda ook wel abhyanga. Een ander onderscheid is dat de abhyanga zich niet richt op spieren ontspannen, maar op het herstellen van energetisch evenwicht. Abhyanga is dus het inolien van het lichaam en geen massage in de klassieke zin.

Er bestaan meerdere ayurvedische massage technieken voor het opbrengen en inmasseren van de kruidenolie. Hierbij kun je denken aan diverse massage handgrepen, wrijfrichtingen, activerende bewegingen en lokale behandeling. De behandeling van marma’s (energiepunten) en nadi’s (energiebanen) is een aparte techniek die met name in Zuid-India (Kerala) wordt aangeleerd en gebruikt. Ook kan gebruik gemaakt worden van zogenaamde attributen zoals hotstones en kruidenstempels en rijstbundels.

In de afgelopen 15 jaar heb ik mij verdiept in de verschillende ayurveda massage technieken en kruidenoliën. Zowel in Nederland als in India, Duitsland, UK en SriLanka heb ik opleidingen en trainingen in ayurveda massage uit Noord- en Zuid-India en Sri Lanka gevolgd. Voor de inolie behandeling, ayurvedische ontspanningsmassage werk ik met name op basis van de Noord-Indiaase en Sri lanka methoden. Voor de abhyanga, de ayurveda massagebehandeling van specifieke klachten maak ik gebruik van een combinatie van Noord- en Zuid-Indiaase marma/energiepunt-energiebaan(massage) technieken. De patiënt en diens klacht(en) zijn bepalend voor het gebruik van de ayurveda massage techniek en de soort(en) kruidenolie.

Ayurvedische Massage Voor Wie? Massage voor Wat?

De ayurveda massage is rustgevend en zorgt voor opheffen van blokkades, loskomen van emoties, verbetering van de gemoedstoestand, meer zelfinzicht, verdieping van je innerlijke wereld. Ayurveda massage ofwel het inolien van het lichaamheeft een directe invloed op de 7 dhatus (weefsels), die geolied worden: spieren, pezen, gewrichten, banden, huid (tvak), bloed en bot maar ook op de organen zoals blaas en darmen.

Naast massage kun je jezelf als een vorm van dagelijkse routine ook oliën, d.i. zonder veel druk/wrijving aanbrengen van olie (sesam bijv. is neutraal en bruikbaar voor iedereen) op de huid (niet in het gezicht). Met name voor ouderen is dit heel geschikt, maar ook voor vata type mensen en in het koude seizoen.

Aangeraden wordt om na de ayurveda massage het rustig aan te doen en wat meer water te drinken om afvalstoffen sneller af te voeren. De olie laat je intrekken en douchen doe je alleen met warm water. Zeep hoef je pas de volgende dag te gebruiken indien je daar behoefte aan hebt.

Wat kan ayurvedische massage therapie betekenen. Dit zegt de Rigveda, een van de oude ayurvedische geschriften erover. Prachtig.

Rig Veda

Ayam me hasto Bhagavan Mijn hand is als de goddelijke kracht

Ayam me bhagavattavah Van Oneindige zaligheid is mijn hand

Ayam me visvabheshajah Deze hand kent alle genezende geheimen

Ayam shivabhimarshanah Het maakt heel met haar zachte aanraking

Rasayana Ayurvedische Verjongingsbehandeling en vitaliteitsbehandeling

Ayurveda massage / abhyanga in combinatie met swedana / stoombehandeling en shirodhara (continue oliestroom op het hoofd) heeft wanneer je dit met een minimaal aantal (3) behandelingen direct achter elkaar ondergaat een verjongend effect op lichaam en geest. Je voelt je weer helemaal ontspannen en opgeladen. De vitaliteit van lichaam en geest worden hersteld met deze speciale rasayana behandeling.

Ayurvedische massage Cadeaubon

Geef ook eens een ayurvedische ontspanningsmassage cadeau! Je kunt een cadeaubon bij mij kopen voor een deelmassage(vanaf 48€) of volledige lichaamsmassage (vanaf 85€) plus stoombad (20€) of plus shirodhara (90€). Zelf meenemen badlaken, of badlaken huren (1,50€)

Indien verstuurd per post : +verzendkosten (rekeningnummer per telefoon/mail op te vragen)

Ayurvedische Massage Workshop / Cursus / Training / Opleiding

Wil je zelf leren masseren? Dan kun je bijvoorbeeld met een partner, met een groepje vriendinnen, etc. een afspraak ayurveda massagecursusmaken voor een halve of hele dag workshop ayurvedische massage. Of je kunt deelnemen aan de basiscursus, die ik ongeveer 2x per jaar organiseer in mijn praktijk in Amsterdam West (dan wel die ik in opdracht uitvoer van massage opleidingsinstituten).

Er zijn verschillende workshop/cursus/opleiding mogelijkheden:

– volledige lichaamsmassage (basiscursus 5 dagen)
– deelmassage van hoofd/nek/schouders, rug en benen, voeten (halve dag)
– vitaliserende rugmassage (halve dag)

Als aanvulling op je programma in je schoonheidssalon of massage praktijk kun je een ayurvedische gelaatsmassage/hoofd – nekmassage of de lichaamsmassage of de vitaliserende rugmassage leren. Er wordt gewerkt met ayurvedische olie en indien van toepassing schoonheidsproducten. Afhankelijk van de ervaring van de schoonheidsspecialiste of masseur met massage duurt een cursus ayurvedische massage 2 tot 5 dagen. De vitaliserende rugmassage en deelmassage duurt ongeveer een halve dag. Je kunt ook terecht voor priveles ayurveda massage. Programma cursus: Inleiding Ayurveda en typering menstypen, Kennis van ayurvedische massage oliën, Ayurvedische massage techniek.

Programma Basis cursus massage

Dag 1: Welkom, Yoga, Inleiding Ayurveda, Demonstratie + praktijk benen/voeten massage

Dag 2: Yoga, Theorie fysiologie en anatomie, Ayurvedische massage, Demonstratie en praktijk rugmassage

Dag 3: Yoga, Theorie olie gebruik; Demonstratie en praktijk rompmassage, Demonstratie en praktijk arm /handmassage

Dag 4: Yoga, theorie, olie, hoofd en gelaatmassage

Dag 5: Yoga/zelfmassage, Praktijk volledige lichaamsmassage, certificaat

tijden: 10 tot 16 u