20 JAAR AYURVEDA YOGA en DORN PRAKTIJK in Amsterdam & Breukelen

Huidklachten behandeling in mijn ayurveda praktijkayurveda huid

Huidklachten zijn binnen de ayurveda als tweede groep van specifieke klachten, goed te behandelen. Veel huidklachten hebben een chronisch karakter zoals eczeem en psoriasis. Daarnaast zijn er ook hormonale huidklachten zoals acne en puistjes, werkgerelateerde huidklachten en andere huidproblemen zoals dermatomycosen, vitiligo, ontkleuring en verkleuring van de huid. In de ayurvedische behandeling van huidklachten wordt de oorzaak en de klacht / manifestatie zelf vaak eerst van binnenuit en later van buitenaf aangepakt. Te denken aan een reiniging van darmen en/of bloed m.b.v. kruidentherapie, aanpassing van het dieet en kruidenpasta’s. Ook kan een volledige pancha karma behandeling afgesproken worden voor de huidklachten behandeling.

Huidverzorging volgens Ayurveda

De huid wordt gezien als de spiegel of barometer van iemands gezondheid. Tevens kun je de persoonlijke ayurvedische constitutie deels aflezen aan iemands huidconditie en structuur.
Herkennen van het huid type volgens ayurveda:
vata huid: droog, koud, ruw, dun
pitta huid: gemengd, warm, zacht, roodachtig, sproetig
kapha huid: olieachtig, koel, grote porien, glad, dik

Goede huidverzorging afgestemd op je huidtype is belangrijk om vroegtijdige veroudering van de huid of huidklachten te voorkomen en waar mogelijk te genezen.

De huid beschreven in ayurvedische termen

De huid is het orgaan met het grootste oppervlak. In ayurvedische termen noemen we de huid tvak. De huid wordt in ayurveda ook wel als 1 van de 7 weefsels ofwel dhatus genoemd. (i.p.v. rasa/plasma)
Omdat de huid in relatie wordt gebracht met het zintuig van de “tast” of het gevoel, heeft het een directe relatie met vata (het lucht/ether element). Daar de huid ook een belangrijke relatie heeft met het bloed, is er een directe relatie met pitta (vuur element). Wanneer er huidklachten optreden zal de oorzaak vaak liggen in een pitta of vata disbalans.

In ayurveda worden veel klachten ook via de huid behandeld. O.a. gebeurt dit door middel van de ayurvedische massage met kruiden oliƫn, kruidenpasta, stoom, zijden handschoen. De huid heeft een groot opname vermogen en via de bloedbaan worden medicinale kruiden vervoerd.