20 JAAR AYURVEDA YOGA en DORN PRAKTIJK in Amsterdam & Breukelen

22sep
2014
0

India Reis

In het 2e jaar van de opleiding tot Ayurvedic Practitioner zijn we met onze klas naar India geweest. Op deze pagina een impressie van onze reis en ervaringen.Met het vliegtuig naar Delhi naar het huis van dokter Mehta. We zijn allemaal nogal brak als we aankomen en dus tijd voor een dutje. Mehta had ons vantevoren aangeraden om alles te laten komen zoals het komt en we hebben zijn advies ter harte genomen. In India moet je je niet druk maken, gaan we vandaag niet op excursie dan misschien morgen, kunnen we vandaag lekker relaxen.

Excursie

Ketub Minar, een islamitisch bouwwerk. Vele Indiers bezoeken deze site ook, hele schoolklassen van kindjes die elkaar bij de schouder vastmoeten houden vind je er .

Naar Rothak

Dokter Mehta neemt ons mee naar zijn universiteit. We lopen ook even langs zijn oude studentenkamer. Uiteraard gaan we met de universitair docenten op de foto. Op de universiteit krijgen we een rondleiding langs alle interessante lokalen. In 1 lokaal liggen lijken in formaldehyde, het ruikt wat vreemd, maar het aangezicht valt mee, die zwarte lijken. Op het terrein van de universiteit worden ook kruiden geteeld en verwerkt tot medicijnen. Bijzonder om te zien hoe eenvoudig dit is.
Er wonen ook allerlei andere bijzondere mensen naast de studenten op de campus.

Naar Agra

Onderweg zijn we nog even gestopt bij de Lotus Bahaii tempel.
Een taxi Sikh wilde wel met ons op de foto.
Taj Mahal, 1 van de 7 wereldwonderen

 

 

De Ganges en het heilige Rishikesh

Ik voelde me vreselijk ziek worden tegen de tijd dat we aankwamen in Rishikesh was ik koortsig en kapot. We kregen per tweetal een kamer toebedeeld in de ashram. Ik was blij dat ik mijn deken uit Delhi had meegenomen. ‘s avonds was het koud. Mijn medestudenten maakte zich zorgen om mijn toestand en gaven mijn allerlei behandelingen. Wat mij uiteindelijk erdoor hielp was een groot blad in de vorm van een reuzenhand die mijn kamergenote op mijn hart legde. Het was alsof er een oneindige rust over mij daalde.De volgende ochtend na een ontbijt van waterige pap en thee voel ik me stukken beter, nog wat slap maar het gaat lukken. Vandaag gaan we naar de Ganges. Met onze voeten in het water.
De tweede ochtend sta ik net als iedereen voor dag en dauw op om mee te doen met de ochtend yoga en meditatie.Daarna gaan we even langs de Ganges en kijken onze ogen uit. Wat een prachtige kleuren. Op de markt kun je allerlei snuisterijen kopen, bindi’s, sari’s. En natuurlijk zie je er veel Sadu’s. 

 

Pootje baden, alle aardse zonden van ons afwassen en weg laten drijven …………

De bruiloft

Een oudstudente van dokter Mehta had besloten om aan het eind van haar stage periode in India te trouwen. Toevallig waren wij net in die periode in India en hebben we de ceremonie en het feest bijgewoond.

Postzegels kopen in Delhi

Op 2 wielen door de bocht, fietsen ontwijkend, een bijna aanrijding met een stadbus, toeterende medeweggebruikers een slaperige koe die de weg oversteekt en iedereen staat bovenop zijn rem wacht geduldig en racet daarna weer verder. Waar gaat iedereen toch altijd naar toe vraag ik me af? Wij zijn onderweg naar het postkantoor. Shempu is al die tijd dat we in India zijn onze onverschrokken chauffeur, wat een behendigheid heeft hij om ons ongeschonden door deze chaos naar onze bestemming te brengen. Wij hebben groot respect voor hem.

Naar Punjab

We hebben nog wat dagen over en Mehta besluit om ons mee te nemen naar Louidiana in Punjab waar de kruidenfabriek staat en een nieuwe wordt gebouwd. De weg naar Louidiana is een mooie strak geasfalteerde 4 baans weg met weinig verkeer. Voor iedereen een verademing. Maar wel een beetje saai daardoor. Punjab het land van de Sikhs, het is hier veel schoner dan waar we overal tot nu toe zijn geweest. We worden laat op de avond met veel vertoon ontvangen door de oude schoolvriend en directeur van de kruidenfabriek van Mehta, de heer Pradeep. De Punjabi zijn een trots en krijgslustig volk en iedereen krijgt een Punjabi zwaard aangeboden. Een hele eer. Nu heb ik altijd geleerd (Indische traditie) dat wanneer je een snij voorwerp van iemand krijgt, een mes een schaar of in dit geval een zwaard, je de gever een koperen muntje teruggeeft om te voorkomen dat je ooit ruzie krijgt. We hebben alle stuivers die we nog in onze portemonnee konden vinden bij elkaar gelegd zodat voor iedereen die een zwaard had gekregen er een muntje was om dit aan Pradeep te geven. Het heeft wat moeite gekost om het hem uit te leggen, maar uiteindelijk aanvaarde hij de koperen muntjes. Daarna was het tijd voor een stevige maaltijd.

Mijn verjaardag

Onze een na laatste dag in India is mijn verjaardag. Als kadootje van Mehta krijg ik vandaag een shirodhara behandeling. Een super ervaring. Van mijn ayurveda-familie krijg ik een wit marmeren beeldje van Ganesh, mijn favoriete hindoegod. Er wordt een puja gehouden en daarvoor komt er speciaal een pandit naar het huis.

 

https://www.ayurvedapraktijk.nl/ayurveda.htm