20 JAAR AYURVEDA YOGA en DORN PRAKTIJK in Amsterdam & Breukelen

Ayurvedische medicinale en keuken Kruidenayurveda basilicum tulsi

Het gebruik van kruiden in ayurveda kun je op 2 manieren toepassen: in de keuken (en dus in je voeding) of als een medicijn. Medicinale kruiden worden voor een korte of langere periode genomen in geval van klachten en ziekte. De meeste kruiden hebben een bepaalde voedingswaarde in het dieet en kunnen tegelijkertijd een medicinale waarde hebben. Bij beide manieren van kruiden gebruik komt minimaal enige basiskennis aan de orde over de werking van kruiden en de smaken en de eigenschappen, op de spijsvertering, de opname en de uitscheiding.

Voorbeeld: keukenkruiden kun je ook niet zomaar gebruiken omdat je het (denkt) lekker (te) vind(en) of uit gewoonte. In de Aziatische keukens wordt er nog wel eens heel erg heet (pedis / curries) gekookt. In een warm klimaat kan dat een goede keuze zijn om het verteringvuurtje een beetje op te stoken. In een koud en vochtig klimaat zoals dat in Nederland is dat vaak niet een goede keus, omdat het (verterings)vuur al iets hoger is om de lichaamstemperatuur goed te houden. Voor iemand met een pitta constitutie (of een pitta kwaal) zijn scherpe kruiden een afrader, omdat hij al veel “pit”/vuur van zichzelf heeft. Hierdoor kunnen allerlei pitta klachten ontstaan zoals ernstige vormen van acne. triphala

Er zijn tegenwoordig veel ayurvedische kruiden in de handel en boeken over het gebruik van allerlei kruiden (ze worden ook wel huis, tuin en keukenmiddeltjes genoemd) tegen allerlei kwaaltjes en kwalen. Wees voorzichtig met experimenteren, als je geen of onvoldoende kennis van zaken hebt raadpleeg dan altijd eerst een ayurvedisch therapeut. Ayurveda is een medische wetenschap en medicinale kruiden dienen dus ook op een medische wijze gebruikt en voorgeschreven te worden. In boeken wordt vaak over algemeenheden gesproken, een ayurvedisch therapeut adviseert u op basis van uw constitutie in relatie tot uw specifieke situatie en eventuele klachten.

Voor kruiden die als medicijn geprepareerd worden volgens de ayurvedische fytotherapie kennis wordt vaak de gehele plant gebruikt, van wortel,

ayurveda kruid nimba

Nimba

steel, bladeren tot bloem. Dit in tegenstelling tot de westerse manier, hier worden de werkzame stoffen uit een plant gehaald, met alle bijwerkingen van dien. Wanneer je de gehele plant gebruikt, zit de antidote voor eventuele nadelige werkbare stoffen ook in het medicinale kruid. Hierdoor worden bijwerkingen voorkomen.

Medicinale ayurvedische kruiden kunnen voor vele klachten ingezet worden. Met name voor klachten van het maagdarmkanaal zoals spastische darm, constipatie, winderigheid, opgeblazen buik, ziekte van Crohn, prikkelbaar darmsyndroom en diarree voor een direct effect. Voor andere klachten zoals allergie en hooikoorts hebben medicinale kruiden zowel een direct als een ondersteunend effect.

Ayurvedische kruiden preparaten worden tot fytotherapeutische middelen gerekend. ‘Fyto’ komt van het Griekse woord ‘phuton’, dat ‘plant’ betekent.

Wilt u een afspraak maken voor een ayurvedisch consult en laten adviseren over voeding en kruiden dan kunt u bellen of mailen naar Monique. Voor uitgebreide informatie kunt u naar de pagina gaan over de ayurveda en yoga praktijk.