20 JAAR AYURVEDA YOGA en DORN PRAKTIJK in Amsterdam & Breukelen

Inleiding in Yoga bij de praktijk van Monique

yoga ustrasanaIn Yoga zegt men wel: alles is in potentie in ieder mens aanwezig, de vraag is alleen hoe kom je er weer mee in contact. In mijn yogalessen en yogatherapie probeer ik om mensen te helpen bij het weer in contact komen met zichzelf, ze te laten ontdekken waar ze mee bezig zijn en waar hun aandacht naar uitgaat en ik begeleid ze bij de bewustwording van de connectie die er is tussen de innerlijke en uiterlijke wereld.
Raja yoga is het pad van de geest, van het onder controle krijgen van de geest d.m.v. het gebruik van diverse technieken die de gedachten golven stilleggen: “Yoga citta vritti nirodha”. Raja yoga is een manier om te groeien, om ervaring in het leven op te doen en om uiteindelijk de verlichting te bereiken.

Bij de Raja yoga cursus gaat het om je positieve houding, je intentie tot groei, het verwerven van zelfkennis en het leren managen van het Zelf. Oefenen baart ook hier kunst en kunde en is essentieel om te kunnen groeien.

filmpje aardegroet

Yoga Therapie / Yoga Chikitsa

yoga boomhouding vrksasanaNaast reguliere yogalessen pas ik yoga ook therapeutisch op individuele basis toe, bijvoorbeeld als onderdeel van een ayurvedische behandeling, de ayurvedische yoga. De behandeling bestaat in dat geval uit het op individuele basis begeleiden van de voor de betreffende persoon en kwaal van toepassing zijnde fysieke houdingen, ademoefeningen en meditatie. Hierbij houden we rekening met het ayurvedisch constitutie type vata pitta kapha. De klachten waar je aan kunt denken zijn: bekken instabiliteit, nek- en rugklachten, RSI, burn-out, stijfheid in ledematen en gewrichten, maar ook concentratieproblemen en ademhalingsproblemen (hyperventilatie). Verbeteren van de ademhaling: Doe ademhalingsoefeningen – in yoga noemen we dit pranayama – , dit zijn prachtige oefeningen onder voorwaarde dat je ze met regelmaat en zonder te overdrijven doet. Ze helpen bij het verdrijven van vele lichamelijke en geestelijke kwalen. Op een effectieve manier regelen ze de bloeddruk en de werking van de endocriene klieren en daarmee doorbreken ze stress, ontgiften het lichaam en verbeteren de bloedsomloop.

Yoga therapie bestaat uit een 5 tot 10 tal privé geleide sessies van 1 uur waarin we concentratie-, ademhalings-, meditatie- en fysieke (asana’s) oefeningen en energiebeheersingsoefeningen doen. De lessen kunnen iedere week plaatsvinden dan wel met tussenpozen van 1-3 weken. Dit is afhankelijk van de klachten en de persoon. Yoga therapie probeert de emotionele en geestelijke blokkades beter op te lossen en je een inzicht te geven in jezelf, en je handvaten aan te reiken om op een andere manier om te gaan met je leven en situaties.

Een intake consult gaat altijd vooraf aan de yoga therapie.

Oefening: ga op je gemak zitten, in kleermakerszit op de grond op een kussentje of op een stoel. sluit je ogen, haal een paar keer goed diep adem en laat op de uitademing alle spanning los. Leg je handen op je buik en laat dan de adem rustig worden. Kom na een paar minuten weer langzaam terug. Haal wat dieper adem. Wrijf in je handen en leg ze voor je ogen. Open je ogen achter je handen en laat je handen zakken. Beweeg je ledematen en voel dat je wat ontspannener bent.

Raja Yoga Lessen

yoga meditatieDe cursus is gebaseerd op de yoga sutra’s en de 8 stappen (Astanga) van de oosterse wijsgeer Patanjali. Deze stappen worden opgebouwd in de lessen.
Deze yoga vorm heeft de naam “Koninklijk” ofwel Raja gekregen, omdat hij vele belangrijke yoga vormen omvat, te weten Hatha, Kriya, Mantra, Bhakti, Laya, Nada en Karma Yoga.
De lessen zijn hier omheen gebouwd. Gebaseerd op de literatuur/de klassieke werken “Yoga sutra’s”, “Hatha Yoga Pradipika”, “Yoga Dipika”, “Wetenschap van de Ziel”, eigen werkboekjes m.b.t. de yama’s en niyama’s, subtiele anatomie, etc.

De fysieke en mentale oefeningen bieden een schat aan informatie over je eigen functioneren waardoor je ook anderen en de natuurlijke omgeving leert kennen. Je kunt het dus heel goed toepassen in het dagelijks leven. Geen starre wetenschap dus, maar een levend spel waarbij je je hogere bewustzijns niveau’s en je intuitie (het subtiele voelen) leert kennen, gebruiken en vertrouwen. Niets zweverigs aan, echter dagelijkse praktijkervaring. Op weg naar zelfmanagement waarbij je werkt aan preventie en genezing.

Wat maakt Raja Yoga zo uniek ten opzichte van andere yoga variaties?

Dit is allereerst de fundamentele gestadige opbouw (het conditioneren van lichaam en geest) startend bij de morele idealen (yama’s en niyama’s), via asana’s (fysieke houdingen), pratyahara (onthechting), pranayama (energie beheersing), dharana (concentratie), dhyana (meditatie) tot aan samadhi(contemplatie).
Ten tweede worden de pranayama oefeningen niet alleen op een fysieke manier beoefend maar ook op een mentale wijze. Je bouwt dit op door eerst het beoefenen van fysieke ademhalingstechnieken, daarna de zes kriya technieken (reinigingshandelingen) en uiteindelijk de mentale ademhalingstechnieken die de energiestromen shiva en shakti harmoniseren.
Ten derde de beoefening van de laatste stap samadhi.
Ten vierde: de integratie van diverse yoga soorten zoals hierboven beschreven en daarmee een veelzijdige benadering.

Wil je meer weten (graag specificeren wat je precies wilt weten) over deze theorie en training, e-mail of bel mij dan. Bij voldoende aanmeldingen start ik in principe ieder jaar met de lessen begin september in Amsterdam. Het betreft doorlopende lessen (30 per jaar ) of workshops van 10 tot 15 lessen van vijf kwartier. Wanneer je de lessen volgt wordt verwacht dat je dagelijks oefent, tevens krijg je opdrachten mee naar huis om spelenderwijs je weg te vinden in yoga en de toepassing van de technieken in het dagelijks leven.

Opbouw Raja Yogalessen/ yoga & meditatielessen:

start: concentratie (bij jezelf komen)
fysieke houdingen (asanas)
ademhalingsoefening/pranayama (fysiek of mentaal) of kriya
(geleide) meditatie / mantra / visualisatie
theorie over yoga, de diverse technieken, cakras (ajna, muladhara, svadistana, manipura, anahata, vishuddhi, sahasrara), morele idealen (geweldloosheid, waarachtigheid, eerlijkheid, kuisheid, niet-begeren), principes (zuiverheid, soberheid, tevredenheid, zelfstudie, overgave), onthechting, energie- en adembeheersing (pranayama), kriyas, etc. voor zover de tijd dat toelaat. er is altijd ruimte voor vragen.
afsluiting 3x AUM (fysiek, astraal en mentaal) en de hartegroet

Benodigdheden:
– enthousiasme en een goed humeur
– kussentje
– dekentje
– pen en papier

Programma:

Privé-lessen (30 min – 1 uur) in overleg over dag en tijdstip

Voor workshops voor middelbare scholen, HBO, universiteiten, verenigingen, bedrijven in overleg over dag en tijdstip

Prijzen kunt u opvragen per e-mail via contactformulier.

yoga mantra om shanti

 

Bedrijfsyoga

In de huidige tijd van toenemende werkdruk en stress is iedereen gebaat bij ontspanning en een gevoel van “goed in je vel zitten”. Ook in bedrijven is iedereen gebaat bij gezonde medewerkers, want gezond personeel heeft een groter incasseringsvermogen, kan zich beter concentreren, heeft een groter aanpassingsvermogen en presteert beter.

Yoga heeft een positief effect op de bovengenoemde aspecten en kan bijdragen in zowel het voorkomen als behandelen van klachten als stress en RSI. Yoga beoefening kan bijdragen aan het verhogen van de productiviteit en terugdringen van het ziekteverzuim doordat mensen zich weer bewust worden van hun lichaam en hoe ze dit op de juiste manier kunnen gebruiken.

Toepassing van yogalessen in bedrijven kan plaatsvinden in de vorm van wekelijkse lessen in de lunchpauze of na werktijd maar ook in de vorm van een of meerdaagse workshops. We besteden aandacht aan flexibiliteit en energie door middel van fysieke houdingen, concentratie door bewust bezig te zijn met de diverse oefeningen en ademhalingsoefeningen, ontspannen via geleide visualisatie en ontspanningsmethoden.

Voor informatie kunt u contact met mij opnemen: bel: 0623135820. Ook voor bedrijfsmassage.

Kinderyoga/ Yoga for Kids

Filmpje van een les

yogakidYoga voor kinderen is differentieel anders dan Yoga voor volwassenen. Je zou het ook Spelen met Yoga voor kinderen van alle leeftijden kunnen noemen. Kinderyoga is een natuurlijke en gezonde manier van oefenen, ontspannen, focussen en versterken van de lichaam/geest verbinding. We doen yoga spelletjes, lichaamshoudingen, ontspanningsoefeningen, visualisatie en we maken tekeningen, er kan gezongen worden en gedanst. Visualisatie-oefeningen leren de kinderen omgaan met gevoelens en emoties waardoor het zelfbewustzijn toeneemt.

De basis voor (thema)lessen kan zijn:

  • De natuur – denk hierbij aan het meenemen van een bloem die we natekenen en waarop we kunnen concentreren -,
  • de dierenwereld – denk hierbij aan fysieke houdingen die een dierennaam dragen, zoals je rug hoog maken als een kat, je benen bewegen als de vleugels van de vlinder, grommen als een leeuw en stampen als een olifant,
  • en de sprookjeswereld – dansen als elfjes of als een jager in het bos, huppelen als een gouden hertje (zie ook workshops javaanse dans)

In de lessen is ruimte om te praten over wat we voelen en beleven en wat we wel of niet leuk vinden, maar wanneer een kind iets niet wil vertellen hoeft dit ook niet. In het zog. kringgesprek is er ruimte om te vertellen wat je bezighoudt, wat je beleefd hebt de afgelopen week. Yoga is geen wedstrijd maar is een uurtje in een veilige omgeving plezierig én nuttig met je eigen lichaam bezig zijn. Er wordt rekening gehouden met de individuele mogelijkheden en behoeften van ieder kind en de groep. Tijdens de ontspanning doen we geleide visualisatie oefeningen of er wordt een stukje voor gelezen uit bijv. de Ramayana, het verhaal over prins Siddharta/Boeddha, het verhaal over de Apenkoning Hanuman.

Ook kinderen die last hebben van concentratieproblemen, slecht slapen, angsten en nervositeit en kinderen die overactief of juist erg naar binnen gekeerd zijn kunnen baat hebben bij Spelen met Yoga.

Wil uw buurtcentrum of buurtvereniging, sportcentrum, of school ook activiteiten als lessen kinderyoga organiseren, bijv. in de vorm van naschoolse opvang, neemt u dan eens vrijblijvend contact met mij op: bel: 0623135820. We kunnen altijd een kennismakingsworkshop organiseren.

Een nieuwe boeddha?: 15 jarige jongen in Nepal mediteert al 6 maanden zonder eten en drinken (nl artikel)

Yoga is goed voor je lichaamshouding, je concentratievermogen en je emotionele stabiliteit.

 

Integrale/Hatha Yoga

In de integrale yogalessen is evenveel aandacht voor ontspanning, inspanning middels fysieke houdingen, concentratie en ademhaling.

Opbouw Yogalessen:

start: concentratie (bij jezelf komen)
fysieke houdingen (asanas)
ademhalingsoefening (pranayama)
ontspanning, visualisatie, mantra

Programma:

Privé-lessen in overleg over dag en tijdstip

Voor workshops voor middelbare scholen, HBO, universiteiten, verenigingen kunt u contact opnemen voor een op maat gemaakt programma.

Yoga voor ouderen – 55+

Ook voor ouderen is het mogelijk om yoga te beoefenen en daarmee veerkracht en vitaliteit te behouden. Er is veel aandacht voor de gewrichten, bewegelijkheid, spierkracht en uithoudingsvermogen. De fysieke houdingen en oefeningen worden op een rustige en beheerste manier gebracht en uitgevoerd. Uiteraard is hierbij ook veel aandacht voor een goede ademhaling.

Programma: In samenwerking met Meer Bewegen voor Ouderen in Amsterdam werden er binnen een of meerdere buurtcentra of verzorgingstehuizen lessen georganiseerd. Sinds 5 september 2003 tot 2006 iedere vrijdagochtend van 11.00-12.00 uur in Buurtcentrum de Boomspijker, Amsterdam-Centrum.