20 JAAR AYURVEDA YOGA en DORN PRAKTIJK in Amsterdam & Breukelen

Burnout en Overspannen en de Ayurvedische Yoga Behandeling

Op deze pagina over burnout (lees ook clientervaringen) en overspannenheid vindt u een korte uitleg over de ayurvedische en yoga behandeling van deze klachten. (voor meer info over: wat is ayurveda? wat is yogatherapie? kunt u de buttons hierboven aanklikken)
Moderne ziekten zoals burnout syndroom (pitta) en overspannenheid (vata) hebben vaak hun oorsprong in onjuiste (t.o.v. uw constitutie) leef- en eetwijze, psychische en emotionele disbalans en disharmonische omgevingsfactoren of genetische factoren. Daarom is het belangrijk om inzicht in oorzaken en gevolgen te krijgen en vindt voorafgaand aan de behandeling van de specifieke klachten een consult plaats. Middels een vraaggesprek, het voelen van de pols, het bekijken van de tong, de ogen, de huid, de nagels, de algehele houding beoordelen we uw situatie en stemmen daar een persoonlijke behandeling op af.
In ayurveda spelen Pitta, Tejas en Agni – de diverse soorten vuur in het lichaam en de geest – een belangrijke rol in het verteren van voedsel en emoties en gedachten. Burnout zou je letterlijk kunnen zien als het opbranden van je eigen vuur. In geval van overspannenheid speelt in ayurvedische termen met name een disbalans in vata een belangrijke rol, de rek is eruit en is hier nog geen sprake van opbranden. Maar overspannen zijn kan een voorstadium van burnout zijn. Symptomen die bij burn-out en overspannenheid een rol kunnen spelen zijn o.a. oververmoeidheid, lusteloosheid, slaapstoornissen, concentratie problemen, spierpijnen, gewrichtspijnen, hoofdpijn/migraine, depressieve gevoelens, angst.
In de ayurvedische/yoga behandeling van burnout en overspannen zijn besteden we aandacht aan de oorza(a)k(en) van het “opbranden” en het stimuleren van het verbeteren van het verteringsproces op de diverse niveaus en terugkrijgen van de veerkracht en draagkracht. Hierbij kun je denken aan een combinatie van de juiste voeding, stimuleren van het verteringsvuur m.b.v. kruiden, massagetherapie en yoga & meditatie om bewustwording te creĆ«ren. Ook shirodhara, marmatherapie, reinigingskuur en psychische ondersteuning zijn een optie om de burnout te lijf te gaan.
Afhankelijk van de persoonlijke situatie stellen we een behandelplan op. Yoga therapie kan hiervan een belangrijk onderdeel uitmaken.

RSI en CANS

Om RSI te kunnen behandelen wordt naast de geboden psychische en fysieke (marma massage) ondersteuning van de therapeut veel zelfwerkzaamheid van de patient gevraagd. Je kunt hierbij denken aan een zelfhulp programma met behulp van marmatherapie (behandeling van de pijnlijke punten op het lichaam), aanpassing van voeding en leefstijl, aangevuld met kruiden (single en/of complex). Afhankelijk van het stadium waarin de RSI zich bevindt zal de therapie korter of langer duren.