20 JAAR AYURVEDA YOGA en DORN PRAKTIJK in Amsterdam & Breukelen

Ayurveda en Hart & Vaatziekten

Het hart in ayurveda noemt men hrdaya en de vaten worden de srota’s genoemd. Ayurveda onderkent 16 soorten kanalen/vaten zoals srota’s voor lucht, voeding en water toe- en afvoer. Deze vaten voorzien de lichaamsweefsels van de benodigde voedingsstoffen en zorgen eveneens voor de afvoer van afvalstoffen. Ziekten ontstaan door een verkeerde omzetting in de kanalen en een onvoldoende of verkeerde afvoer. Een teveel aan ama-toxinen kunnen zich gaan opslaan in de vaten en zorgen voor onjuist transport en obstructie van circulatie. Klachten ontstaan door stress, afgenomen draagkracht en onjuiste voeding en voedingcombinaties.

Vata Pitta Kapha en het hart: pitta type mensen zijn het meest gevoelig voor hartziekten. Vata type hartziekte zal zich met name uiten bij ouderen waarbij vaten verharden en weefsel uitdroogt. Kapha type hartziekte manifesteert zich vaak als verhoogd cholesterol.

Hart en vaatziekten:

  • Hypertensie – verhoogde bloeddruk: is in ayurveda een pitta type ziekte die ook veroorzaakt kan worden door de andere dosha’s. Een hoge bloeddruk gaat ook vaak samen met allergie.
  • Angina
  • Aderverkalking
  • Hartritme stoornissen
  • Hartaanval

Ayurvedische Behandeling Hart & Vaatziekten

Ayurvedische behandeling van hart en vaatziekten is een behandeling van lichaam en geest (emoties) en bestaat onder andere uit het reinigen van de fysieke en mentale kanalen en het afstemmen van ademhaling en hartritme variabiliteit. Dit kan door middel van pancha karma, ayurvedische marma-kundalini massage, swedana (stoombehandeling), shirodhara (geestelijke kanalen) en kruidentherapie. Ook yoga oefeningen zoals pranayama/ ademhalingsoefningen en dieet adviezen en leefstijl adviezen maken onderdeel uit van een volledige holistische behandeling van de klachten. De ayurvedische behandeling is gericht op verbetering van de kwaliteit van het leven en verwijderen van klachten en oorzaken. Een belangrijk advies bij hart en vaatziekten is: volg je hart en laat je hoofd eens rusten.

Voor een behandelingsschema voor hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en hartritme stoornissen kunt u een afspraak maken voor een intake consult.