Hoe behandel je hoofdpijn volgens ayurveda?
Volgens ayurveda – de natuurgeneeskunde uit India (lees meer op de ayurveda pagina) – is hoofdpijn zowel een symptoom als een ziekte en zijn er verschillende soorten hoofdpijn te onderkennen die ieder hun eigen behandeling vergen die afgestemd is op de constitutie van de persoon. Dit betekent dus niet een pilletje geven en de hoofdpijn is (tijdelijk) weg, maar dit betekent uitvinden waar de oorzaak ligt en deze weghalen zodat het symptoom hoofdpijn zich niet meer voordoet. Bij hoofdpijn zijn volgens ayurveda in eerste in stantie de weefsels plasma rasa en bloed rakta en de dosha vata – het principe van lucht en ether met eigenschappen als kou, droogte en bewegelijkheid – betrokken. Tevens kan scheefstand van nekwervels hoofdpijn en migraine veroorzaken. Voor behandeling hiervan zie pagina over nekklachten en dorn breuss.
Hoofdpijn heeft vaak zijn oorsprong in onjuiste (t.o.v. uw constitutie) leef- en eetwijze, psychische en emotionele disbalans en disharmonische omgevingsfactoren of genetische factoren. In ayurveda vinden we het daarom belangrijk om inzicht in oorzaken en gevolgen te krijgen en vindt voorafgaand aan de ayurvedische behandeling van de specifieke klachten een consult plaats. Middels een vraaggesprek, het voelen van de pols, het bekijken van de tong, de ogen, de huid, de nagels en de algehele houding beoordelen we uw situatie en stemmen daar een persoonlijke ayurvedische behandeling op af. (lees ook de ervaringen van mijn cliënten).
De soorten hoofdpijn die te onderkennen zijn o.a. ochtendhoofdpijn, clusterhoofdpijn, migraine, hoofdpijn a.g.v. sinusitus of te lage suikerspiegel:
a. hoofdpijn door te lage bloedsuikerspiegel: dit is een hoofdpijn die vooral voorkomt bij mensen met (volgens ayurveda) een pitta constitutie of bijvoorbeeld bij mensen die onder veel stress staan en die niet op gezette tijden eten nuttigen. Ook kan deze hoofdpijn zich manifesteren bij het opstaan ‘s morgens, de zogenaamde ochtendhoofdpijn. Deze hoofdpijn kunnen we in veel gevallen relatief eenvoudig behandelen door tijdig iets voedzaams te eten en te drinken en in geval van ochtendhoofdpijn iets zoets te nuttigen, dit verlaagt vata het lucht(druk) element.
b. bonkende hoofdpijn: dit kan het gevolg zijn van een te hoge bloeddruk en kan gepaard gaan met irritatie. Dit kan o.a. ayurvedisch behandeld worden door de oorzaak, nl. de hoge bloeddruk, weg te halen. Echter ook te hoge bloeddruk is een symptoom en dus zal verder gekeken worden wat de oorzaak is van de hoge bloeddruk zodat deze weggehaald kan worden. Hierbij valt te denken aan ademhalingsoefeningen en een behandeling alsshirodhara in combinatie met medicinale ayurvedische kruiden.
c. migraine: hoofdpijn die vaak ontstaat als gevolg van problemen in de stofwisseling van enzymen en hormonen. De ayurvedische behandeling bij vrouwen kan zich o.a. richten op het behandelen van de menstruatiecyclus. Bij ayurvedische behandeling bij mannen en vrouwen kan men denken aan kruidencomplexen, marmatherapie, nasya, massage en shirodhara.
d. hoofdpijn als gevolg van sinusitus en slijmvliesaandoening: ook hier behandelt men de oorzaak zodat de hoofdpijn zal verdwijnen. Ayurvedische behandeling kan hier bestaan uit Nasya met medicinale kruidenolie en weerstandverhogende kruiden, voeding, leefwijze en yoga oefeningen.
e. hoofdpijn door ergonische houding: in dit geval zal gekeken worden naar de werkhouding, hoe zit iemand achter zijn pc, hoe staat iemand achter de werktafel, hoe loopt iemand en hoe zit iemand aan tafel of in de luie stoel. Behandeling kan bestaan uit yogahoudingen, dorntherapie en psychologische begeleiding.
Referentie uit de oude geschriften: Wanneer teveel vata (apana) tegengehouden wordt in zijn naar beneden gaande beweging, gaat hij zich opwaarts bewegen en veroorzaakt druk en pijn in het hoofd en de 2 slapen. (Vagbath 17b-20)