20 JAAR AYURVEDA YOGA en DORN PRAKTIJK in Amsterdam & Breukelen

Reumatische artritis in Ayurveda

Op deze pagina worden verschillende reumatische aandoeningen beschreven: Reumatische artritis, Osteoartritis, Artrose, Fibromyalgie, Jicht, Lees ook het verslag van een client.

De term of omschrijving in ayurveda die het dichtst bij reumatische artritis komt is ama vata. Reuma valt onder bot / gewrichtsziekten en is de grootste groep van ziektes die goed behandeld kunnen worden met ayurveda. In ayurveda kijken we holistisch naar een persoon en het ziektebeeld. We bekijken de leef- en eetgewoonten, de emotionele en mentale (en spirituele) toestand, genetische invloeden en andere externe omgevingsinvloeden van de persoon in relatie tot diens constitutie. Vervolgens worden de klachten (pijn, stijfheid, ontstekingen) vergeleken met de soorten doshas en dhatus om van daaruit de behandeling samen te stellen. De behandelingen zijn dus persoonsgebonden en kunnen verschillend zijn voor dezelfde in westerse termen beschreven ziekte reuma, reumatische artritis, reumatoïde artritis. Het symptoom stijfheid is in ayurvedische termen een Vata probleem, vata is nl. bewegelijkheid en stijfheid is precies het tegenovergestelde daarvan nl. een gebrek aan bewegelijkheid en een overmaat aan vata.

Ama Vata

Oorzaken voor het ontstaan van Ama kunnen chemisch, mechanisch, metabolisch, emotioneel van aard zijn en kunnen ook van buiten af komen. Ama verstoort de dosha balans. Hierdoor kan de spijsvertering verstoord raken en toxinen = ama het lichaam vervuilen. Vata (bijvoorbeeld in beweging gebracht door een teveel aan stressfactoren), de bewegingskracht vervoert de ama naar de botten en gewrichten waar pijn en stijfheid ontstaat.

Behandeling:

Deze wordt samen met u afgesproken en uitgewerkt en richt zich o.a. op :

  • het verwijderen van toxinen en het bekrachtigen van het verteringsvuur (om te voorkomen dat onverteerde afvalproducten=ama ontstaan). Er kan geadviseerd worden om 1 of meerdere dagen te vasten (volgens ayurvedische richtlijnen) en een speciaal dieet te volgen.
  • daarnaast wordt direct gewerkt aan pijnbestrijding, ontstekingsremming en immuniteitsverhoging. Voor deze symptomen zijn specifieke kruiden in ayurveda bekend die een positieve werking hebben die wanneer in combinatie met elkaar gebruikt worden tevens een synergetisch (elkaar versterkend) effect hebben. Het voordeel van het gebruiken van ayurvedische kruidenpreparaten is dat de bijwerkingen zoals deze veroorzaakt kunnen worden door NSAID’s (non-steriodal anti-inflammatory drugs) niet aanwezig zijn. Dit zijn belangrijke gegevens voor het verbeteren van de levenskwaliteit met behulp van ayurvedische middelen en methoden.
  • ook kan specifieke therapeutische (marma/nadi)massage met versterkende, ontstekingsremmende en reinigende kruidenoliën, pindasweda (marma/nadi massage m.b.v. bundeltjes) en swedana (stoomkist) deel uitmaken van de behandeling.
  • de reinigingskuur pancha karma is de beste methode om de reuma onder controle te krijgen.

Daar ama (is vergelijkbaar met kapha, maar dan negatief kapha) en vata tegengestelde krachten zijn dient hiermee met de behandeling rekening gehouden te worden. Alleen die behandelingen en kruiden gebruiken we die de tegengestelde eigenschappen in zich hebben en kunnen balanceren. Er zijn bijvoorbeeld kruiden die zowel de bittere als de zoete smaak in zich hebben. De bittere smaak kan Vata doen verhogen, maar kan Kapha doen verlagen. Voor de zoete smaak geldt het tegenovergestelde, deze werkt Kapha verhogend en Vata verlagend.

 

Osteoartritis in Ayurveda

Sandhi vata is de term in ayurveda die het dichtst bij osteoartritis in de westerse geneeskunde komt. Vanuit ayurvedisch oogpunt bekeken, speelt hoofdzakelijk vata hier een rol in het aantasten van de gewrichten. In osteoartritis speelt degeneratie een grote rol.

Behandeling zal derhalve o.a. bestaan uit het terug brengen van vata naar zijn eigen plaats. Directe behandeling betekent het gebruik van kruiden die pijnstillend werken en specifieke massage met kruidenolie.

Afhankelijk van het stadium waarin de ziekte zich bevindt en de algehele conditie van de persoon kan een situatie bereikt worden waarin klachten sterk verminderen dan wel zich oplossen.

Artrose

Bij artrose gaat het om gewrichtsslijtage. Er is sprake van afname van het kraakbeen op een beperkte plaats, bijv. is de heup of de knie aangetast waardoor andere lichaamsdelen gaan compenseren. In geval van artrose is er sprake van een mechanisch probleem in tegenstelling tot “echte” reuma waarbij sprake is van een “echte” ontsteking als gevolg van een ziektebeeld.

 

Fibromyalgie

Ook wel musculaire reuma genoemd en aangeduid als een apart stadium in reumatische artritis. Er is hier sprake van pijnklachten, stijfheid en minimale belastbaarheid van spieren en bindweefsel. Ook in fibromyalgie spelen ama en vata (evenals in reuma) een belangrijke rol bij het ontstaan van klachten.

Behandeling in ayurveda richt zich op het verwijderen van ama, het onder controle houden van vata en het verbeteren van agni – het verteringsvuur – . Dit gebeurt m.b.v. medicinale kruiden en diverse ayurvedische behandelingen aangevuld met yoga oefeningen. E.e.a in overeenstemming met de persoonlijke situatie en specifieke klachten van de patiënt.

Jicht

In het ontstaan van klachten speelt pitta een belangrijke rol i.v.m. (urine)zuurafzetting en ook kapha speelt een rol i.v.m. kristalvorming. Jicht is vooral een metabolisch probleem en is vergelijkbaar met vatarakta in ayuveda.