Vrouwen in Ayurveda
Iedere vrouw wordt gedurende haar leven gemiddeld 500 maal ongesteld. In veel gevallen verloopt de menstruatie zonder al te veel problemen. Indien er zich menstruatiecyclus klachten voordoen kunnen we een aantal problemen onderkennen zoals: premenstrueel syndroom ( PMS), teveel/te weinig bloeding, overgangsklachten, osteoporose (botontkalking), hoofdpijn, buikkramp, pijn in onderrug, emotionele schommelingen. Op deze pagina wordt een en ander uitgelegd over de ayurveda visie op vrouwenkwalen, de conceptie, zwangerschap en de geboorte.
Ayurvedische Behandelingen richten zich met name op het op natuurlijke wijze reguleren van de menstruatiecyclus of in geval van zwangerschap het begeleiden naar een gezonde ontwikkeling van de foetus. In ayurveda (meer info over wat ayurveda inhoudt ga naar ayurveda ) proberen we om de oorzaak van de klachten zo goed mogelijk te achterhalen en niet symptomatisch te werk te gaan. Oorzaken kunnen kunnen volgens ayurveda liggen in hormonale disbalans, verkeerde eetgewoonten, het tot je nemen van voeding die niet bij je constitutie past en deze dus uit balans brengt (zoals verhoging van Vata waardoor druk en pijn kan ontstaan of verlaging van Pitta waardoor het eten niet voldoende verteerd wordt en ama=toxinen=onverteerde resten ontstaan die de kanalen kunnen blokkeren), maar ook verkeerde voedingscombinaties zoals vis of fruit met melkproducten nuttigen of psychische en emotionele problemen (lees meer hierover in mijn weblog).
In de menstruatiecyclus spelen vata, pitta en kapha ook hun eigen rol. In de 28 dagen durende cyclus worden bijvoorbeeld de dagen van de ovulatie bepaald door Kapha, het aarde element. Pitta oefent zijn invloed uit op het bloed. Wanneer Vata het lucht element uit balans is komt dit o.a. tot uitdrukking in pijn(zoals in PMS) en afname van materie(zoals in osteoporose). In het reguleren van de cyclus is het dus belangrijk om te weten welke dosha (v,p of k) domineert gedurende welke dagen. Hierbij wordt tevens rekening gehouden met de dominerende dosha(s) van iemands constitutie.
In de levenscyclus spelen vata, pitta en kapha eveneens een belangrijke rol. Voor-hormale periode wordt door kapha geregeerd, de hormonale periode vanaf de menstruatie tot de menopauze is de pitta periode. De vata periode start na de menopauze.
Behandelingen kunnen bestaan uit het corrigeren van de hormoonbalans, eetgewoonten, de leefstijl door het voorstellen van op de constitutie, het klimaat en de leeftijd afgestemde voeding en leefstijl. Ook worden specifieke medicinale ayurvedische kruiden voorgeschreven om het lichaam in het proces te ondersteunen. Daarnaast kunnen behandelingen als marmatherapie, ayurvedische massage, shirodhara, basti of pancha karma voorgeschreven worden om Vata, Pitta en/of Kapha weer in balans te brengen. Mentale en emotionele behandeling kan plaatsvinden aan de hand van yogatherapie en gesprekstherapie. In geval van zwangerschap vind massage pas plaats na de 3e maand (ongeveer 13 weken).