20 JAAR AYURVEDA YOGA en DORN PRAKTIJK in Amsterdam & Breukelen

28apr
2017
0
knie gewricht behandeling

Ayurveda en knie problemen

1 van mijn ayurveda specialisaties is het behandelen van wervel-, gewrichts- en spierklachten. Dit artikel gaat over de knie. De knie is een complex gewricht waar uiteenlopende klachten aan kunnen ontstaan.

Opbouw van het kniegewricht: In ayurveda noemen we het botweefsel/de dhatu:  asthi.  Het kniegewricht bestaat uit 2 botten die bekleed zijn met kraakbeen. In ayurveda heet de knie Janu. Rond het gewricht zit het gewrichtskapsel waarbinnen de gewrichtsholte is met daarin een stroperige vloeistof, het synovium. Dit noemen we in ayurveda sleshaka kapha. Het zorgt voor soepel gewrichtsbewegingen. De knie is een zogenaamd scharniergewricht wat maar in 1 richting kan bewegen.

Ayurvedische behandeling van knieproblemen

Met behulp van de ayurvedische behandeling JANU basti zijn diverse knieklachten goed te behandelen. JANU basti is een oliebad voor je knie. Net zoals je een machine en de scharnieren oliet, olie je de knie zodat de botten soepel langs elkaar kunnen blijven bewegen zonder pijn te veroorzaken.

Deze behandeling is geschikt voor kniegewrichtspijn, osteo arthritis, problemen met de kniebanden,  meniscus, knie slijtage, dikke knie. naast de janubasti wordt de knie en omliggend weefsel en spieren en pezen, gemasseerd met warme kruidenstempels. Ook kunnen specifieke reflexpunten op oren, voeten en handen gemasseerd worden en specifieke wervels in de rug die gerelateerd zijn aan de knie. Eveneens doen we speciale knie oefeningen en kunnen ayurvedische kruiden voorgeschreven worden.

kniegewricht behandeling ayu kniebehandeling janu osteoarthritis